Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany

Přihlášení
pro rodiče
přejít >>
Novinky e-mailem

Praxe na téma přirozená produkce a produktivita rybníků

Tento pátek se naši čtvrťáci zúčastnili praxe týkající se produkce a produktivity rybníků. Hodnotili především stav planktonu na jednotlivých rybnících Školního pokusnictví a Městského hospodářství a porovnávali množství, hrubost a složení planktonu se skladbou a počtem ryb v rybnících. Na praxi byl přizván také RNDr. Richard Faina, který žákům ochotně předával poznatky z praxe. Řešil se zejména obecný obsah živin v rybnících a jejich přítocích, optimální velikosti obsádek, vliv vodních rostlin, přikrmování, hnojení, vápnění atd.

Žáci se také naučili Fainovu metodu "profukování ryb". Kaprovi se s citem zasune hadička určitého průměru několik milimetrů mezi požerákové zuby. Hadička se napojí na stříkačku s vodou a stlačením se propláchne obsah zažívacího traktu kapra. Exkrementy se zachytí do misky a pod mikroskopem či přímo v terénu se lupou vyhodnotí jejich obsah. Takto lze bez poškození vyšetřit mnoho ryb, čímž se získají přesné informace o aktuální struktuře přirozené potravy. Množství předkládaného krmiva ve střevě informuje o potravní aktivitě kapra na krmišti. Prázdné střevo ve vegetační sezoně může být např. signálem nemoci, někdy mohou být takto zaznamenáni i střevní parazité atd.

Dalším důležitým sledovaným parametrem z pohledu finální kvality rybího masa je množství tuku. Na připravených živých rybách jsme pomocí tzv. fatmetru, tedy tukoměru zjišťovali procentický obsah tuku u kapra ve svalovině. K dispozici jsme měli ryby z extenzivního chovu FROV, které nebyly přikrmovány. Hodnoty se pohybovaly po kalibraci od 4 do 7,5 %. Je známo, že pokud se kapr přikrmuje příliš intenzivně a zvláště pak energeticky bohatými krmivy, např. s příměsí řepky či kukuřice, zatučnělost je vysoká a kvalita masa nižší. Snahou rybářů je tedy produkce kapra s optimálními hodnotami tuku zhruba do 10 %. Svalovina takové ryby je soudržná a chuťově velmi dobrá.

J. H.

Kalendář školy

PoÚtStČtSoNe
                                          

Nejbližší události

25.11.2017
Den otevřených dveří

od 9.00-14.00

29.11.2017
Taneční kurz

01.12.2017
Věneček

01.12.2017
závěrečná lekce VĚNEČEK

14.12.2017 - 16.12.2017
Konzultační soustředění VOŠ DS

Rychlé zprávy

Zvláštní záliba – čapíkování

Na mnoha rybnících v těchto dnech, v období jejich výlovů, můžete kromě profesionálních rybářů vidět i trochu jiné „lovce“. Jsou vybaveni vysokými loveckými botami, podomácku sestrojenými saky a podběráky, hadrové pytle přehozené přes rameno mají uvázané provázkem. A jsou často vybaveni i velmi odbornými znalostmi ze života ryb. Postávají pod hrází s podběráky nastraženými v proudu odtékající vody z rybníka. Po ukončení výlovu neváhají procházet lovištěm. Platí nepsané pravidlo, že co rybářům uteče z rybníka přes mřížku nebo zůstane na dně po skončení výlovu, si může kdokoliv po jeho skončení odnést. Dříve se používalo zvolání „hoří“, což byl právě povel pro tyto lovce ryb k zahájení akce. Tato zvláštní záliba je zvláště rozšířená na jihu Čech. Těmto lovcům se vžilo říkat „čapíci“ a pokud dodržují výše uvedená pravidla, jsou rybáři tolerováni. Často si pro svou zálibu neváhají brát dovolenou a jezdí s rybáři od výlovu k výlovu.

více

Počasí ve Vodňanech

Partneři školy

Rybářské sdružení ČRKrajské školní hospodářství České BudějoviceČeský rybářský svaz

Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany, Zátiší 480

Adresa školy:

Telefony:

 
Zátiší 480, 389 01 Vodňany Telefon na ředitele školy: 383 382 408
E-mail: rybarskaskola@srs-vodnany.cz Telefon do školy: 383 382 410, 383 382 411
IČ: 60650770
ID datové schránky: mkwhmyh
Telefon na internát: 383 382 410, 383 382 411
(na internát se dovoláte i v odpoledních a večerních hodinách)
Facebook

Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím