Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany

Přihlášení
pro rodiče
přejít >>
Novinky e-mailem

Kontrola komorových rybníků

Tento týden jsme na rybnících Školního pokusnictví a na KŠH kontrolovali komorové rybníky - tedy rybníky, kde se přechovávají ryby přes zimní období. Obsádka v těchto rybnících může být oproti vegetační sezoně poměrně zhuštěná: kolem 10 000 - 30 000 kusů K2. Je to z toho důvodu, že v zimě prochází ryby jakýmsi zimním spánkem, mají utlumený metabolismus, minimalizují příjem potravy a i spotřeba kyslíku je o poznání menší než v létě. Přesto je zapotřebí na těchto rybnících kontrolovat kvalitu vody.

Zjišťuje se hlavně množství kyslíku, teplota, případně alkalita, pH, amoniak a ionty železa. Hodnota rozpuštěného kyslíku by neměla klesat pod 3 mg/l, teplota pod 1,5 - 2 °C. Pokud se parametry vody zhorší, ryby se zvedají z tzv. "loží" a snaží se najít v rybníce místo s lepší kvalitou vody. Tento pohyb jim bere potřebnou energii, která jim pak může chybět. V kombinaci s nevhodnými parametry vody pak dochází k úhynům. Stejný efekt má i přítomnost rybích predátorů, např. vyder. Situace se dá řešit např. zvýšením přítoku vody, instalací aerátorů nebo prořezáváním "oken" v ledu.

J. H.

Kalendář školy

PoÚtStČtSoNe
                                          

Nejbližší události

27.04.2018
Konec vyučování 4.A i 4.B

30.04.2018
Ředitelské volno

01.05.2018
státní svátek

07.05.2018
Ředitelské volno

08.05.2018
státní svátek

Rychlé zprávy

Počasí ve Vodňanech

Partneři školy

Rybářské sdružení ČRKrajské školní hospodářství České BudějoviceČeský rybářský svaz

Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany, Zátiší 480

Adresa školy:

Telefony:

 
Zátiší 480, 389 01 Vodňany Telefon na ředitele školy: 383 382 408
E-mail: rybarskaskola@srs-vodnany.cz Telefon do školy: 383 382 410, 383 382 411
IČ: 60650770
ID datové schránky: mkwhmyh
Telefon na internát: 383 382 410, 383 382 411
(na internát se dovoláte i v odpoledních a večerních hodinách)
Facebook

Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím